Oberoende recension

Recension av Nordea

Publicerad av

Uppdaterad

mars 8, 2020

Publicerad

mars 3, 2020

Nordea är en nordisk bank- och finanskoncern som har en mångårig historia. Det är en väletablerad bank med ett heltäckande serviceutbud som hanterar miljontals transaktioner varje dag, men hur står sig egentligen Nordea för utländska betalningar? Är Nordea ett klokt val eller finns det bättre alternativ?

Nordea är en nordisk bank- och finanskoncern och tillika Sveriges största bank (sett till såväl balansomslutning som till antalet anställda).

Nordea grundades år 2000 i samband med ihopslagningen av Merita-Nordbanken, Unibank och Kreditkassan. Den svenska delen av Nordea, som har en historia från PKbanken, Nordbanken och Gota Bank, grundades dock under 70- 80- och 90-talet.

Nordea anställer 28 000 medarbetare och deras huvudkontor återfinns sedan 1 oktober 2018 i Helsingfors i Finland. Dessförinnan låg huvudkontoret vid Kungsträdgården i Stockholm.

Banken har sin huvudsakliga verksamhet i åtta länder: Norder (exklusive Island), Baltikum (Estland, Lettland och Litauen) samt Ryssland. Utöver dessa marknader har man även verksamhet i 12 ytterligare länder genom egna kontor eller representationskontor (filialer), exempelvis i Storbritannien, Singapore och USA.

Sedan 2019 är Torbjörn Magnusson ordförande och Frank Vang-Jensen vd.

På den nordiska marknaden är Nordea som regel marknadsledande eller näst störst. Detta gäller såväl bland privatkunder som företagskunder.

Hur många kunder har Nordea?

Nordea har i dagsläget omkring elva miljoner privatkunder, 700 000 företagskunder och än idag över 1 400 bankkontor. Av dessa kunder använder drygt sex miljoner kunder Nordeas internetbank varje år och 260 miljoner transaktioner genomförs genom internetbanken varje år. Detta motsvarar ganska exakt en miljon transaktioner per arbetsdag. Bör de även kunna hantera att administrera en utlandsbetalning åt dig? Absolut.

Nordea är knappast en liten nischbank, utan de har ett heltäckande utbud av banktjänster som sträcker sig från bolån och sparkonton till private banking.

Men... med allt detta sagt, hur står sig Nordea när det kommer till internationella betalningar?

När det kommer till Nordeas avgifter och växelkurser för utländska betalningar så har vi på TransferHero gett Nordea ett väldigt dåligt betyg. Anledning är enkel: det finns gott om billigare och betydligt snabbare alternativ. Jämför själv i vår jämförelsetjänst.

Varför får Nordea ett så pass dåligt betyg när det kommer till utlandsbetalningar?

Återigen är svaret ganska enkelt. Nordea är inte specialiserade på utländska betalningar och de har betydligt högre overhead-kostnader än så gott som alla nischaktörer, såsom WorldRemit eller Remitly. Detta innebär helt enkelt att de inte kan konkurrera med deras priser. Utländska betalningar utgör dessutom en väldigt liten del av Nordeas (och övriga bankers) intäkter, vilket betyder att det inte ligger i bankens intresse att lägga alltför mycket resurser på att göra internationella betalningar enklare, snabbare och billigare.

Folk väljer inte Nordea för att göra internationella överföringar. De väljer Nordea för att de vill ha en trygg bank med ett heltäckande utbud.

Med det sagt, är Nordea ett dåligt alternativ?

Nej, inte nödvändigtvis. Deras avgifter och växelkurser är skäliga, om än inte billigast, och de är en trygg och säker aktör.

Rekommenderar vi på TransferHero dig att överföra dina pengar med Nordea?

Nej, det gör vi inte. Vi tycker att det finns flera bättre alternativ om du värdesätter att betala mindre i avgifter och snabbare överföringar. Det enklaste sättet för dig att avgöra är troligtvis att jämföra Nordea med andra aktörers priser i realtid i vår jämförelsetjänst.

🏅
#6 på TransferHero
Nordea är rankad 6 av 8 leverantörer. Se topplistan
2/5 på TrustPilot
Baseras på 100 röster. 14% av användarna ger Nordea 5 i betyg, 67% 1 i betyg.
🏢

Grundat: 2000, Stockholm

Huvudkontor: Helsingfors, Finland

Anställda: 28 000+

Valutor:

Volym:

Vad vi gillar med Nordea

 • Sveriges största bank
 • Deras internetbank hanterar en miljon transaktioner per bankdag
 • Tryggt val

Vad vi ogillar med Nordea

 • Det finns billigare alternativ – ej det mest konkurrenskraftiga valet
 • Nordeas är inte specialiserad på utländska betalningar
 • Nischaktörer, såsom WorldRemit, är betydligt snabbare
screenshot på Nordeas startsida

Bild på Nordeas startsida

Skicka pengar med Nordea i 5 enkla steg

Följ dessa steg för att skicka pengar med Nordea på ett ögonblick

 1. Steg 1
  Identifiera dig med Mobilt BankID

 2. Steg 2
  Styrk din identitet med en ID-handling (och ha den tillgänglig)

 3. Steg 3
  Fyll i och verifiera dina uppgifter

 4. Steg 4
  Skicka in din ansökan om att bli kund

 5. Steg 5
  Konfigurera en överföring så fort du blivit kund

Genomgång av Nordeas betyg

Läs hur vi betygssatt utifrån våra fyra kriterier: avgifter & växelkurs, trovärdighet & säkerhet, användarvänlighet, och kundnöjdhet

Avgifter & växelkurs

2/5
2/5
0/1
0/1
0.5/1

Poängen ovan används för att beräkna Nordeas betyg för kriteriet avgifter och växelkurs, för vilken Nordea får 3.5/10 i betyg.

Nordea har fått 3,5/10 i betyg för sina avgifter och växelkurser. Att betyget är så pass lågt beror på att de sällan är det billigaste alternativet och att dears avgifter och växelkurser endast ibland är konkurrenskraftiga. Deras priser är helt enkelt OK, men det finns betydligt bättre alternativ.

Avgifter

Att skicka pengar utanför Sverige som privatperson kostar följande med Nordea:

 • EU-betalning*: 0 SEK
 • Normalbetalning: 50 SEK
 • Tredjelandsvaluta**: 50 SEK
 • Expressbetalning: 300 SEK

*En EU-betalning är en betalning i SEK eller EUR mellan konton inom EU, samt Norge, Liechtenstein, Andorra, Vatikanstaten, Monaco och Schweiz.

**En tredjelandsvaluta är en betalning som görs i annan valuta än SEK eller mottagarlandets valuta. Att skicka 100 EUR till Danmark (som har DKK som valuta) räknas exempelvis som en tredjelandsvaluta-betalning

Som du märker så är Nordeas prissättning något snårig, om än tydligare än exempelvis SEB:s prissättning. Du hittar den fullständiga prislistan här hos Nordea.

Hur lång tid tar det?

För normalbetalningar tar en banköverföring 1-3 bankdagar från det att ditt konto debiterats av Nordea. De kan dock ta upp till 5-6 bankdagar, enligt deras hemsida, vilket beror på hanteringstiden hos mottagarbanken.

Det framgår inte hur lång tid en expressbetalning tar att genomföra, men gissningsvis genomförs betalningen samma dag. Det får man åtminstone hoppas med tanke på att avgiften är hela 300 SEK...

Växelkurs

Som regel gäller det att banker tjänar pengar på internationella betalningar för att de erbjuder en växelkurs som är sämre än den marknadsmässiga växelkursen... och Nordea är inget undantag. Visst, de tjänar såklart pengar på den fasta avgiften om 0-50 SEK, men för en kund som överför 10 000 SEK så utgör avgiften endast 0,5% av det totala beloppet.

Om Nordea istället adderar en marginal på den marknadsmässiga växelkursen på 2%, så skulle de tjäna 10 000 SEK * 0,025 = 250 SEK, vilket är fem gånger så mycket pengar.

Detta är precis hur Nordea och andra banker tjänar merparten av sina pengar på när det kommer till utländska betalningar.

Den exakta marginalen som Nordea adderar skiljer sig från valuta till valuta, men som regel är marginalen lägst på de mest likvida (mest omsatta) valutorna, såsom USD, EUR och GBP. För mindre omsatta valutor, såsom Sydafrikansk rand (ZAR) är marginalen på växelkursen desto högre.

Vill du räkna ut hur mycket växelkursen kostar dig?

Det låter som en klok idé! Du kan enkelt jämföra Nordeas växelkurs mot andra aktörer på marknad i vår jämförelsemotor för att ta reda på det bästa sättet för dig att skicka pengar på.

Inglasad huvudentré till Nordeas kontor vid Kungsträdgården

Huvudentrén till Nordeas kontor vid Kungsträdgården

Trovärdighet & Säkerhet

2/2
2/2
4/4
1/1
1/1

Poängen ovan används för att beräkna Nordeas betyg för kriteriet trovärdighet & säkerhet, för vilken Nordea får 10/10 i betyg.

Nordea har fått full pott för sin trovärdighet och säkerhet.

Till och börja med så är banken fullständigt licensierade och auktoriserad av Finansinspektionen (FI). Dessutom är de Sveriges största bank och betrodde av ett stort antal kunder (fler än elva miljoner privatkunder och hundratusentals företag).

Nordea är tveklöst ett säkert och tryggt alternativ för dig som kund, men inte nödvändigtvis säkrare än andra aktörer.

Användarvänlighet

1.5/2
1/2
0.5/1
0.9/1
0.5/1

Poängen ovan används för att beräkna Nordeas betyg för kriteriet användarvänlighet, för vilken Nordea får 7/10 i betyg.

Nordeas betyg för sin användarvänlighet, 7,0/10, är bankens näst högsta delbetyg (efter 10/10 för trygghet och säkerhet).

Nordeas användarvänlighet, sett till gränssnittet och användarupplevelsen är förhållandevis god. Framför allt på mobila enheter. Deras appar för Android och iOs är mycket bra.

Dessvärre tar det tid att bli kund hos Nordea och det är relativt tidskrävande att konfigurera en överföring. När en överföring väl har konfigurerats och skickats så tar det dessutom flera bankdagar för mottagaren att få pengarna, även om det undantagsvis kan gå snabbare än så.

Kundnöjdhet

2/5
0/2
0/2

Poängen ovan används för att beräkna Nordeas betyg för kriteriet kundnöjdhet, för vilken Nordea får 2.22/10 i betyg.

På TrustPilot har Nordea 2/5 i betyg, baserat på 100 röster. Nedan följer ett urval av åsikter som några användare på TrustPilot tycker om Nordea.

5-stjärniga recensioner (14% av recensionerna)

 • "Har haft Nordea i snart 30 år och är nöjdare nu än jag har varit någonsin förr. Tidigare hade jag extremt lite kontakt med banken men på senare år, när digitaliseringen verkligen tagit fart, har jag mer kontakt än någonsin."
 • "Har haft Nordea sedan jag kom till Sverige, upplevde verkligen inget problem hos dem, deras kundservice var faktisk en av dem bästa jag prövade. Toppbetyg enligt mig. PS: Deras tjänster är dyra men alla traditionella banker är med det också, vad?"
 • "Snabbast med nya tjänster tex Apple Pay, grym app och service, Nöjd."

1-stjärniga recensioner (67% av recensionerna)

 • "Sämre kundservice får man leta efter. Det beror inte på de som jobbar där utan på att Nordea inte har fattat hur man gör affärer digitalt."
 • "Nordea vill ha dina pengar. Punkt."
Nordea skärmdump mobilapp iPhone XR
Nordea i din ficka

Ladda ner Nordeas mobilappar

Nordeas banktjänster, inklusive internationella betalningar, finns tillgängliga i din smartphone via deras appar för iOS (iPhone) och Android. Deras iOS-app har 4,5/5 i betyg, baserat på 296 092 röster och deras Android-app har 4,4/5 i betyg, vilket är baserat på 44 554 röster. 4,5 och 4,5 i betyg är riktigt bra, framför allt med tanke på antalet röster och de är snäppet vassare än SEB, som även de har två bra appar.

På TransferHero tycker vi att Nordeas appar fungerar väldigt bra och vi föredrar apparnas gränssnitt framför deras hemsida (desktop) vad det gäller enkelhet och tydlighet.

Historien bakom Nordea

Nordea grundades som sagt år 2000 då Merita-Nordbanken, Unibank och Kreditkassan slogs ihop. Den svenska delen av Nordea (tidigare hopslagningar av PK-Banken, Nordbanken och Gota Bank) grundades dock under 70-, 80- och 90-talet. Dessa banker är i sin tur resultatet av hopslagningar av banker som grundades i sin tur betydligt tidigare än så. PK-Banken har exempelvis anor från 1884.

Det finska försäkringsbolaget Sampo är idag den avsevärt största ägaren med ungefär 20% av aktierna. Tidigare ägde Svenska staten en del av Nordea, men detta ägande har sålts av.

Nordeas huvudkontor i Helsingfors, Finland

Nordeas huvudkontor i Helsingfors, Finland.

FAQ: vanliga frågor om Nordea

Läs de vanligaste frågorna om Nordea

Det tycker vi absolut att det är. Vi har gett Nordea full pott för sin trovärdighet och säkerhet i och med att de uppfyller samtliga av våra högt ställda krav.

Nordea är ett tryggt alternativ, men de är knappast billigast och de har en låg kundnöjdhet enligt TrustPilot. De är inte heller snabbast. Om du redan är en befintlig kund hos Nordea och kan acceptera att betala en högre avgift och vänta något längre på att pengarna överförs, varför inte?

Enkelt! Använda vår jämförelsetjänst för att hitta det billigaste pengaöverföringsföretaget för din nästa överföring.

Andra alternativ till Nordea

Nedan listas de alternativ till Nordea som fått högst betyg av TransferHero.

TransferWise

TransferWise är ett innovativt penningöverföringsf...

9.4
/10

CurrencyFair

CurrencyFair är en marknadsplats för internationel...

8.9
/10

WorldRemit

WorldRemit är ett innovativt pengaöverföringsföret...

8.6
/10

Remitly

Remitly hjälper personer att skicka pengar utomlan...

8.6
/10

TransferGo

TransferGo är en digital överföringslösning, urspr...

8.4
/10

SEB

SEB, eller Skandinaviska Enskilda Banken, är en av...

5.5
/10