Guide

Guide: Allt du behöver veta för att skicka pengar utomlands

I denna guide går vi igenom allt du behöver veta för att du ska känna dig trygg i att skicka pengar utomlands.

Kanske har du flyttat utomlands och vill skicka pengar till ditt nya bankkonto? Kanske behöver du skicka pengar hem till din familj i ditt hemland? Eller jobbar du möjligtvis utomlands och vill överföra pengar hem till din svenska bank?

Oavsett vilket så har du kommit rätt.

Denna guide är relativt, så här kommer en innehållsförteckning för att hjälpa dig navigera innehållet:

Innehållsförteckning

 1. Vilka alternativ har du att välja mellan när du vill skicka pengar utomlands?
 2. Vilket alternativ är bäst?
 3. Hur skickar jag pengar internationellt så billigt som möjligt?
 4. Varför är det så dyrt att använda din vanliga bank?
 5. Vilken betalmetod bör jag använda?
 6. Billigare och smidigare alternativ – Wise (fd. Transferwise), Worldremit med flera
 7. Tips och Tricks

Med det sagt så sätter vi igång.

Vilka alternativ kan du välja mellan när du skickar pengar utomlands?

De alternativ du har att välja mellan när du överför pengar är i huvudsak tre alternativ:

 1. En traditionell bank. Det kommer troligtvis inte som någon chock för dig att du kan använda din vanliga bank för att skicka pengar internationellt. Det är dock inte det bästa alternativet, men mer om det senare.
 2. Ett traditionellt penningsöverföringsföretag. Med hjälp av aktörer som Western Union och Moneygram kan du skicka pengar utomlands via deras ombud, eller online. Du kan skicka pengar elektroniskt, men även som fysiska kontanter. Bra alternativ om du ska skicka pengar till ett land där mottagaren inte har tillgång till ett bankkonto, men i övrigt ett relativt dyrt alternativ.
 3. Nischade penningsöverföringsföretag. För ungefär 10 år sedan började digitala aktörer etablera sig med målet att revolutionera internationella överföringar av pengar. Bland dessa aktörer hittar vi exempelvis Wise, Worldremit, Remitly och TransferGo. Dessa aktörer är helt digitala och deras USP är att de är billiga och smidiga att använda.

Läs vidare för att få en mer nyanserad bild av de olika alternativen, men om du har ont om tid så är det korta svaret att alternativ 3 som regel alltid är billigare, smidigare och snabbare än alternativ 1 och 2.

TransferHero jämför marknadens aktörer för internationella överföringar i realtid. Klicka dig vidare till vår jämförelsetjänst och se vilket alternativ som är billigast just nu. Det är helt gratis att jämföra, såklart.

Vilket alternativ är bäst?

När vi jämför marknadens aktörer så framgår det med all tydlighet att nischade penningsöverföringsföretag är billigare än vanliga banker och traditionella alternativ.

Men när det kommer till att välja vilket specialistföretag som är bäst så är det desto svårare.

Till att börja med så beror det på mellan vilka länder (och valutor) som du vill skicka pengar. En viss aktör kan vara billigast på ett valutapar, men betydligt dyrare för andra valutapar.

Vår data visar dock att Wise (fd. Transferwise) är kraftigt överrepresenterad när det kommer till att erbjuda marknadens lägsta kostnad.

Hur skickar jag pengar internationellt så billigt som möjligt?

Som du kanske har märkt vid det här laget så finns det mycket man kan göra för att undvika onödiga avgifter och dåliga växelkurser.

Vi har därför sammanställt en guide där vi delar med oss av 4 tips för att skicka pengar utomlands så billigt som möjligt.

Den innehåller allt du behöver veta för att du ska kunna göra ett bra val nästa gång du skickar pengar.

Varför är det så dyrt att använda din vanliga bank?

Vi får ofta frågan om varför det är så dyrt att skicka pengar internationellt med sin vanliga bank.

Många har nämligen uppfattnigen att det är gratis att skicka pengar med sin bank.

We don't blame you! Bankerna är mästare på att förklä sina avgifter och dyra växelkurser i det finstilta och lura konsumenter på sina surt förvärvade pengar.

Men varför är just banker så dyra?

En anledning är att de använder sig av elektroniska banköverföringar för att skicka pengar, vilka görs över det internationella SWIFT-nätverket. SWIFT är bra ur många avseenden (inte minst ur ett säkerhetsperspektiv) och det utgör en standard för banker för banköverföringar, men det är dessvärre väldigt dyrt.

Specialistföretag använder sig inte av SWIFT och kan därför undvika dessa kostnader.

Banker har även betydligt högre påslag på sina växelkurser (vilket innebär en sämre växelkurs för dig som konsument) och deras fasta avgifter är ofta betydligt högre (dock gratis inom Europa och EES).

I vår jämförelsetjänst så ser du svart på vitt hur mycket dyrare några av våra Svenska storbanker är (SEB, Handelsbanken och Nordea) jämfört med exempelvis Wise och CurrencyFair.

VI har även skrivit en mer utförlig artikel om varför banker är dyrare är nischade specialistföretag.

Exakt hur dyr är din vanliga bank?

Återigen så beror det på flera faktorer, men ett riktmärke är 2-3% i avgifter inom Europa och upp till 10% (och faktiskt mer därtill) för mindre vanliga överföringskorridorer och till mindre utvecklade marknader.

Världsbanken fastslår exempelvis i sin rapport Remittance Prices Worldwide (2020) att banker är den dyraste typen av tjänst för att överföra pengar internationellt, men en genomsnittlig kostnad på 10,89%!

Att överföra 1000 SEK kan alltså kosta dig hela 108,9 SEK, och det är inget extremfall utan ett globalt genomsnitt.

Vill du ha svaret för just din överföring? Använd vår jämförelsemotor för att se vilket alternativ som är billigast i realtid och ser hur det priset står sig mot din bank.

Vilken betalmetod bör jag använda?

Som en allmän tumregel kan du förvänta dig att betala mer i avgifter när du skickar pengar offline än när du skickar pengar online.

Men överföringar online kan ju ske på olika vis, så nedan listar vi de vanligaste alternativen (billigast överst):

 1. banköverföring från ett bankkonto till ett annat (du behöver dock inte använda din traditionella bank för detta). Du kan t.ex. använda banköverföring som betalmetod när du överför pengar med Wise.
 2. Betalning med betalkort
 3. Betalning med kreditkort

Billigare och smidigare alternativ – Wise (fd. Transferwise), Worldremit med flera

Det behöver inte kosta mer än 0,5-1% i totalkostnader (fasta avgifter plus kostnad för valutaväxling) när du överför pengar internationellt. I vissa fall kan det till och med kosta mindre än så.

Hur då, tänker du?

Jo, genom att välja marknadens mest konkurrenskraftiga aktörer när du skickar pengar internationellt.

Vilka är då dessa?

Några av de mest konkurrenskraftiga alternativen som vi rekommenderar är Wise, Worldremit, Remitly, TransferGo och CurrencyFair och du kan läsa våra recensioner av dessa företag här.

Wise nya logga som en gif

Wise nya logga (som byttes i samband med deras namnbyte)

Är Wise ett bra alternativ?

Ja, i stora drag så är Wise ett väldigt bra alternativ för att skicka pengar internationellt. De är förvisso inte billigaste för alla valutapar (exempelvis SEK till PLN), men de är den aktör som vi gett högst betyg när vi recenserat dem. Vill du få reda på varför vi gett Wise högst betyg av marknadens aktörer? Då har du kommit rätt.

Hur skickar du pengar utomlands så billigt som möjligt?

Att skicka pengar utomlands kan vara dyrt. Hur gör du för att skicka pengar billigt? Vi hjälper dig skicka pengar utomlands så billigt som möjligt. Lär dig hur.

Världskarta med man i förgrunden

Hur skickar du pengar internationellt billigt?

Man med telefon med blå bakgrund

De vanligaste frågorna om Wise

Vilka är de vanligaste frågorna om Wise?

Är Wise tillgängligt i Sverige? Är Wise säkert och har de nöjda kunder? Är det säkert att skicka större belopp med Wise? Det och mycket mer får du svar på här.

Hitta det billigaste alternativet genom att använda widgeten nedanför:

Alla vinner, förutom dyra alternativ.

När du jämför olika aktörer innan du skickar pengar internationellt så sparar du upp till 90% i avgifter och dåliga växelkurser. Dessutom så innebär det att konkurrenskraftiga aktörer får nya kunder medan dåliga diton blir utan nya kunder. Bra, va?

Läs vår artikelserie: Avgiftsskolan

🥇De aktörerna som fått högst betyg för att skicka pengar utomlands

TransferWise

TransferWise är ett innovativt penningöverföringsf...

9.4
/10

CurrencyFair

CurrencyFair är en marknadsplats för internationel...

8.9
/10

WorldRemit

WorldRemit är ett innovativt pengaöverföringsföret...

8.6
/10