Hem
Recensioner
Currencyfair

Recension av Currencyfair: det sjÀlvklara valet för expats

Vi recenserar Currencyfair

CurrencyFair Àr en marknadsplats för internationella pengaöverföringar som grundades i Dublin, Irland 2009 av expats som letade efter billiga och enkla sÀtt att skicka pengar utomlands.

Sedan grundandet har CurrencyFair vuxit till att bli en av vÀrldens ledande peer-to-peer-överföringsföretag och de har hanterat överföringar till ett vÀrde som överstiger 8 miljarder euro. Enligt deras egna uppskattningar har detta besparat deras kunder 205 miljoner euro i minskade avgifter

Totalt, sedan 2019, har fler Àn hundratusen kunder anvÀnt CurrencyFair för att överföra pengar för att betala rÀkningar, flytta utomlands, studera utomlands, köpa fastigheter eller nÄgot annat ÀndamÄl. För nÀrvarande stödjer CurrencyFair överföringar i 19 olika valutor.

SĂ„, hur fungerar CurrencyFair?

Det Àr ganska enkelt, faktiskt, och kan enklast förklaras med hjÀlp av ett exempel.

TÀnk dig att du och din vÀn vill skicka pengar till varandra. Du har svenska kronor (SEK) och din vÀn har sina pengar i euro (EUR). Ni vill nu byta valutor med varandra sÄ att du fÄr EUR och din vÀn SEK. Kostanden för att göra detta byte Àr 0 SEK, förutsatt att ni kan enas om en vÀxelkurs. Om ni dÀremot hade gÄtt till ett vÀxelkontor eller gÄtt till ett bankkontor, sÄ hade det tveklöst kostat er pengar att vÀxla SEK till EUR och vice versa.

Detta Àr precis hur CurrencyFair fungerar, fast i en mycket, mycket större skala. CurrencyFair matchar helt enkelt privatpersoner (och företag) som vill överföra pengar frÄn en valuta till en annan, utan att behöva blanda in en bank eller annan finansiell institution som mellanhand. PÄ sÄ vis kan kostnaderna hÄllas lÄga och mer pengar nÄr mottagaren.

NÀr tvÄ parter vill byta samma valutapar, men i motsatt riktning, uppstÄr en match och en överföring kan göras.

För att tillhandahÄlla denna tjÀnst tar CurrencyFair en liten procentuell avgift för varje överföring. I övrigt Àr tjÀnsten helt gratis att anvÀnda.

Hur ser prissÀttningen ut?

CurrencyFair tar ut en fast avgift pĂ„ €3 / ÂŁ2,5 / $4 (eller motsvarande belopp för en annan valuta) för varje överföring, plus en liten procentuell avgift för varje överföring. Den exakta avgiften beror pĂ„ mĂ„nga faktorer, men i genomsnitt rapporterar CurrencyFair att deras kunder i genomsnitt betalar 0,45% i avgifter per överföring. Att överföra 1000 SEK skulle i sĂ„dana fall kosta omkring 4,5 kr. Se avsnittet "avgifter & vĂ€xelkurs" nedan för mer information.

För- och nackdelar med Currencyfair

Vad vi gillar med CurrencyFair

  1. 5 (!) gratis överföringar för TransferHeros anvÀndare
  2. Möjlighet att ange önskad vÀxelkurs för sin transaktion. NÀr den nivÄn nÄs, sÄ genomförs överföringar automatiskt
  3. Transparent prissÀttning

Vad vi ogillar med CurrencyFair

  1. VÀxelkursen Àr inte garanterad
  2. Vissa transaktioner kan ta lÀngre tid, beroende pÄ hur utbud och efterfrÄgan ser ut

Skicka pengar med CurrencyFair i 4 enkla steg

  1. Öppna ett konto
  2. Verifiera ditt konto
  3. Konfigurera din överföring
  4. Skicka dina pengar

Ladda ner Currencyfairs mobilappar

Det gÄr besöka CurrencyFair pÄ din iOS- eller Android-enhet och deras app kan laddas ner frÄn Apple App Store och Googles Google Play. iOS-appen har för tillfÀllet 4,8/5 i betyg, baserat pÄ 48 recensioner. GÀllande deras Android-app, sÄ har anvÀndarna gett den ett betyg pÄ 4,2/5, baserat pÄ 302 recensioner.

Om du Àr en frekvent anvÀndare av CurrencyFairs tjÀnst sÄ rekommenderar vi dig att du laddar ner appen eftersom att den erbjuder ett bÀttre anvÀndargrÀnssnitt och anvÀndarupplevelse Àn deras hemsida. Om du endast planerar att göra en engÄngsöverföring sÄ kommer deras hemsida mer Àn rÀcka till.

NÀr vi testat CurrencyFairs appar pÄ vÄra mobiler sÄ upplevde vi inga problem, men vÄr Äsikt Àr dock att anvÀndargrÀnssnittet skulle kunna förenklas lite och att nyckelfunktioner bör förtydligas och framhÀvas.

Historien bakom Currencyfair

Currencyfair grundades 2009 i Dublin, Irland av medgrundarna Brett Meyers (i bild), Jonathan Potter, Sean Barrett och David Christian. De var alla expats - eller hade nyligen varit - och var bekanta med problemen med att skicka pengar hem. De lÀngtade efter ett billigt och enkelt sÀtt att överföra pengar pÄ. IstÀllet för att vÀnta pÄ att nÄgon skulle lösa sitt problem Ät dem, sÄ tog de saken i egna hÀnder och grundade CurrencyFair.

Lösningen?

En marknadsplats för internationella överföringar dÀr pengar aldrig överförs över grÀnserna. I stÀllet förblir pengarna i ursprungslandet och inga vÀxelavgifter tillÀmpas. LÄter som magi, eller hur? Men hur fungerar det?

Jo, den ena sidan av marknaden har en valuta (exempelvis SEK), men behöver en annan (exempelvis EUR). Den andra sidan av marknaden Àr i samma situation, men omvÀnt. PÄ sÄ sÀtt matchas de tvÄ parterna och en överföring kan göras. Genom att CurrencyFair agerar matchmaker för transaktionerna sÄ behöver inte nÄgra pengar korsa nÄgra landsgrÀnser, vilket gör att kostnaderna kan hÄllas lÄga.