Recension av Wise: den definitiva guiden till Wise i 2023

Är Wise ett bra alternativ för att skicka pengar?

Wise Ă€r ett innovativt penningöverföringsföretag som har som mĂ„l att förnya branschen. Företaget har utropats av media som Robin Hood för internationella pengaröverföringar – och det med rĂ€tta.

Wise föddes av frustration nĂ€r de tvĂ„ grundarna, Kristo KÀÀrman och Taavet Hinrikus, upplevde hur kostsamma internationella pengaröverföringar kan vara. De diskuterade att det mĂ„ste finnas ett bĂ€ttre sĂ€tt att överföra pengar pĂ„, men det gjorde det inte. Året var 2011 och kort senare var Wise fött.
Grundarnas vÀgledande filosofi var att ta bort allt som var fel med branschen. De hÀvdade att överföringar var oskÀligt dyra pÄ grund av dolda avgifter och kostnader. En bank kunde erbjuda överföringar med 0% i avgifter och den andra gratis överföringar, men i sjÀlva verket var dessa löften bara tomma ord. W mÄl var sÄledes att ta bort dessa kostnader för att göra det möjligt för mÀnniskor att överföra pengar utomlands till lÀgsta möjliga kostnad.

Spola framÄt till idag och Wise har lett en smÀrre revolution. Genom deras plattform överförs i dagslÀget över 3 miljarder pund varje mÄnad och de har hjÀlpt mer Àn fyra miljoner kunder att överföra pengar sedan 2011. Kunder som vill skicka pengar kan skicka pengar över 49 valutor med en av Wises 1300 + valutarutter (valutakombinationer). För att tillhandahÄlla sina tjÀnster anstÀller Wise mer Àn 1200 anstÀllda.

Wise Àr ett av fÄ företag i branschen som erbjuder en verklig mellanmarknadsrÀnta (mid-market rate).

Inga dolda avgifter. Inga dÄliga vÀxelkurser. Inga överraskningar.

NÀr du överför pengar med Wise bör du förvÀnta dig att fÄ pengarna (förutsatt att du Àr mottagaren) inom en till tvÄ arbetsdagar. Med det sagt, nÀr jag gjorde min sista överföring frÄn Sverige (SEK) till Singapore (SGD) genom Wise, överfördes mina pengar inom 30 minuter! Gissa om jag blev förvÄnad (och imponerad)?

För de flesta valutapar erbjuder Wise endast att pengar skickas till ett bankkonto, frÄn en bank till en annan. För vissa valutor Àr emellertid betalningar via bankkort eller kreditkort, SOFORT-överföringar, Apple Pay eller Android Pay möjliga. De tvÄ senare, endast via Wise iOS- och Android-app.

Kort sagt Àr Wise en toppspelare i den internationella penningöverföringsindustrin och de beskrivs vanligtvis med ord som: innovativ, transparent och kostnadsledare.

För- och nackdelar med Wise

Vad vi gillar med Wise

 1. De erbjuder en sann vÀxelkurs till sina kunder, utan pÄslag
 2. Transparent prissÀttning utan dolda avgifter eller överraskningar
 3. UtmÀrkta recensioner frÄn kunder

Vad vi ogillar med Wise

 1. De flesta överföringarna Àr endast möjliga till ett bankkonto
 2. Deras rÀckvidd (antalet valutor och överföringskorridorer) skulle kunna vara bÀttre
 3. Skicka dina pengar

Skicka pengar med Wise i 3 enkla steg enkla steg

Följ dessa steg för att skicka pengar med TransferWise pÄ ett ögonblick

 1. Skapa ett konto
 2. Verifiera ditt konto‍
 3. Konfigurera din överföring

GenomgÄng av Wises betyg

LÀs hur vi betygssatt utifrÄn vÄra fyra kriterier: avgifter & vÀxelkurs, trovÀrdighet & sÀkerhet, anvÀndarvÀnlighet, och kundnöjdhet

Avgifter & vÀxelkurs

TransferWise överföringsavgift
‍
Vi har gett TransferWise 5/5 i betyg för att de vĂ€ldigt ofta Ă€r det billigaste alternativet med konkurrenskraftiga priser. Anledningen till detta Ă€r enkel - deras avgifter Ă€r lĂ„ga och de ger sina kunder en vĂ€xelkurs utan pĂ„slag. TransferWises avgift kan delas upp i tvĂ„ delar: (1) en procent av det belopp som överförs, och (2) en fast avgift för vissa landskorridorer (pengaröverföringsvĂ€gar). Procentandelavgiften varierar frĂ„n en överföring till en annan och beror pĂ„ valutaparet (exempelvis EUR till USD) som du har valt, samt beloppet som du skickar. Om du till exempel vill skicka 100 GBP till EUR Ă€r TransferWises avgift 0,63 GBP (0,63%). NĂ€r det belopp som skickas ökar kommer avgiften att nĂ€rma sig 0,28%, vilket Ă€r den lĂ€gsta procentuella avgiften för överföringen. Att skicka samma belopp Ă„t det andra hĂ„llet – frĂ„n EUR till GBP - kostar dig 1,25 EUR (1,25%) respektive 0,32%. Som du mĂ€rker sĂ„ varierar den exakta avgiften med din transaktion. TransferWise redovisar dock avgiften i förhand för respektive transaktion, varför TransferWise fĂ„tt 1/1 i betyg för transparens.

TransferWise valutakurs
TransferWise Àr ett av fÄ företag som anvÀnder den verkliga mellanmarknadsrÀntan (mid-market rate) nÀr du överför pengar. Vad betyder det dÄ? Jo, för varje valutakurs finns det en köp- och sÀljkurs. Mittemellan köp- och sÀljkursen hittar du mellanmarknadsrÀntan, vilket Àr den vÀxelkurs dÀr tillgÄng möter efterfrÄgan. Genom att betala medelmarknadsrÀntan betalar du vad marknaden för stunden tycker Àr det rÀtta priset för valutan, utan nÄgot pÄslag frÄn TransferWise sida. Om mellanmarknadskursen inte anvÀnds mÄste du betala ett högre pris (köpkursen), vilket innebÀr att mer pengar gÄr förlorade i valutakonverteringen. För att summera: mellanmarknadskursen anses vara den mest rÀttvisa vÀxelkursen.

TransferWise lĂ„ser dessutom automatiskt vĂ€xelkursen för dig under en viss tidsram. För AUD, BGN, BRL, CAD, CHF, EUR, HKD, HRK, JPY, RON och SGD Ă€r tidsramen 48 timmar och för alla andra valutor Ă€r den 24 timmar. Obs: helgerna Ă€r uteslutna frĂ„n tidsramen, sĂ„ om en överföring i EUR (48 timmars prislĂ„s) görs pĂ„ en fredag ​​kl. 17.00 kommer den att vara lĂ„st till tisdag 17:00 (inte söndag 17:00 ). TransferWise mĂ„ste ocksĂ„ ta emot dina pengar inom den angivna tidsperioden för att du ska fĂ„ den angivna kursen.

Andra avgifter
I de allra flesta fall anvÀnder TransferWise inhemska konton för att ta emot och skicka pengar, i motsats till internationella konton. Detta innebÀr att den mottagande banken och den sÀndande banken mest troligt inte tar ut en avgift för att skicka eller ta emot dina pengar. Dessutom finns det inga mellanliggande bankavgifter.

ï»żOm du betalar med ett kreditkort tillkommer en kreditkortsavgift frĂ„n 0,3% till 2,0% att tillĂ€mpas. För betalkort Ă€r motsvarande intervall 0,15% till 2,0%.

TrovÀrdighet & SÀkerhet

Är TransferWise sĂ€kert? Kan jag lita pĂ„ dem med mina pengar?

‍Till att börja med Ă€r TransferWise licensierade och auktoriserade (vilket Ă€r ett minimikriterium för företag som listas hos oss). TransferWise Ltd Ă€r auktoriserat av Financial Conduct Authority (FCA) enligt Electronic Money Regulations 2011, med registreringsnummer 900507, för utfĂ€rdande av elektroniska pengar.

TransferWise regleras dessutom i var och en av de nio regioner som de verkar i och har en lokal nÀrvaro i, nÀmligen: Australien, Kanada, Hong Kong, Indien, Japan, Nya Zeeland, Singapore, Storbritannien och Europeiska ekonomiska samarbetsomrÄdet (EES) och USA. I Singapore, exempelvis, Àr TransferWise Singapore Pte Ltd registrerat och regleras som en överföringsverksamhet av Monetary Authority of Singapore (MAS).

NÀr det gÀller skydd av ditt konto anvÀnder TransferWise tvÄstegsverifiering (2FA, two factor authorization) för att hÄlla ditt konto sÀkert. Enligt regleringar frÄn FCA mÄste TransferWises kunders medel hÄllas Ätskilda frÄn TransferWises egna tillgÄngar, vilket innebÀr att dina pengar Àr sÀkra om TransferWise skulle uppleva ekonomiska svÄrigheter.

TransferWise stöds ocksÄ montetÀrt av vÀlkÀnda investerare, sÄ som grundare frÄn företag som Virgin, PayPal, Skype och Betfair. Totalt har de tagit in mer Àn 396 miljoner USD i kapital.
ï»ż
För att svara pÄ de första frÄgorna, sÄ tycker vi att det Àr rÀttvist att sÀga att TransferWise Àr sÀkert. Vi litar pÄ dem. Miljontals kunder litar pÄ dem och vi tycker att Àven du gör rÀtt i att lita pÄ dem.

AnvÀndarvÀnlighet

Wise fÄr sÄ nÀr som full poÀng för sin anvÀndarvÀnlighet. Vi har fÄ anmÀrkningar (om nÄgra) om Wise anvÀndarvÀnlighet och vÄr uppfattning Àr att Wise tjÀnst Àr lÀtt att anvÀnda pÄ alla plattformar och enheter som vi har anvÀnt. Det enda negativa var att Android-appen kraschade nÀr vi anvÀnde den. Detta har dock endast hÀnt en gÄng, sÄ det kan vara en engÄngsföreteelse.

Kundnöjdhet

PÄ TrustPilot har Wise 4.6/5 i betyg, baserat pÄ 82823 röster. Nedan följer ett urval av Äsikter som nÄgra anvÀndare pÄ TrustPilot tycker om Wise.
5-stjÀrniga recensioner (86% av recensionerna)

 • UtmĂ€rkt service/lysande app
 • Snabbt, billigt och transparent
 • Som natt och dag jĂ€mfört med traditionella pengaröverföringstjĂ€nster


1-stjÀrniga recensioner (3% av recensionerna)

 • DĂ„lig upplevelse med kundtjĂ€nst
 • Överföringen försenades pĂ„ grund av misslyckad verifiering av identitet (för att följa lagarna om penningtvĂ€tt)