• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Hur skickar du pengar utomlands billigt?

Hur skickar du pengar utomlands billigt?

Att skicka pengar utomlands kan vara dyrt. Hur gör du för att skicka pengar billigt? Vi hjälper dig skicka pengar utomlands så billigt som möjligt. Lär dig hur!

Skicka pengar utomlands billigt

Den sorgliga verkligheten är att du, när du skickar pengar utomlands, förlorar mycket pengar som istället hamnar i fickorna på giriga banker och andra företag som tar ut skyhöga avgifter och ger dig hutlöst dåliga växelkurser. Behöver det vara så? Nej, man måste bara veta vad man ska tänka på.

Vi är nog många som gått på nitlotten att betala alldeles för mycket pengar i avgifter när vi överfört pengar internationellt.

Dyra avgifter och dåliga växelkursen är faktiskt själva anledningen till varför vi valde att starta TransferHero – så att du ska få behålla en större del av dina surt förvärvade pengar när du skickar pengar utomlands.

När du jobbar så hårt för att få ihop tillräckligt med pengar för att skicka till familj och vänner –

varför kasta bort det till banker?

Undvik skyhöga avgifter, dåliga växelkurser och hitta de bästa sätten att skicka pengar på här och nu. Använd vår jämförelsetjänst idag och se till så att mer pengar når mottagaren, och inte hamnar i fickan på ett girigt företag. Välj hur mycket pengar du vill skicka och till vilket land så föreslår vår tjänst vilket alternativ som är billigast och snabbast, samt vilken leverantör (t.ex. Wise) som fått högst betyg.

Fyra steg för att spara pengar på din nästa överföring

Hur som helst, här är våra bästa tips för att kunna skicka pengar utomlands så billigt som möjligt:

1. Undvik dyra tjänster

Det försa tipset – att undvika dyra tjänster – kan låta självklart, och det är det såklart. Men det är faktiskt lättare sagt än gjort. Varför då, tänker du?

Jo, den främsta anledning är dolda avgifter och avsaknaden av transparens. Många företag och banker berättar helt enkelt inte för dig som konsument hur mycket det kostar att skicka pengar till din mamma i Polen eller till din pappa i Indien.

Som regel gäller följande:

Undvik banker, PayPal och lokala överföringskontor i och med att de som regel är de dyraste sätten att skicka pengar på. Anledning är som sagt att de applicerar väldigt höga dolda avgifter och ger dig en riktigt usel växelkurs.

Att skicka pengar med PayPal kan därför kosta hela 7-10% i avgifter! Helt galet! Om du överför 10 000 SEK så skulle alltså 700 - 1 000 kr hamna i PayPals ficka.

Det viktigaste är alltså att du undviker banker, PayPal och lokala överföringskontor. Det näst viktigaste är punkt 2 nedan:

2. Jämför avgifter OCH växelkurser

För att hitta den billigaste tjänsten så måste du ta hänsyn till alla avgifter för din överföring. Leverantörer (t.ex. svenska storbanker, internationella banker och PayPal) gömmer ofta en del av avgifterna i valutaväxlingsmarginalen.

Vad betyder det att bankerna tar ut en marginal på växelkursen? Jo, det betyder att de växlar dina pengar till en sämre kurs än den riktiga växelkursen (den som du t.ex. hade hittat på Google Finance).

Det värsta med att de ger dig en dålig växelkurs är att det är svårt för dig som konsument att upptäcka detta. Du tror att du får en bra växelkurs, men i själva verket så lurar banken dig på flera hundralappar, eller till och med tusenlappar om du överför stora belopp.

Alltså: se till så att du vet vilken växelkurs du får (och jämför den mot t.ex. Google Finance) eller använd vår jämförelsetjänst (som såklart är gratis) för att hitta det billigaste sättet att skicka pengar på.

3. Använd rätt sorts tjänst för dina behov

Återigen, ett ganska självklart tips, men det tåls att upprepas.

Tänk på följande för att spara pengar:

  • Det är som regel billigare att skicka pengar till ett bankkonto (via en banköverföring från ditt bankkonto till mottagarens bankkonto) än att skicka pengar med ett betal- eller kreditkort.

  • Om valet står mellan ett betalkort och ett kreditkort; välj betalkortet. Det är oftast billigare (för det är billigare för leverantören att processa).

  • Om du är fine med att din överföring tar 1-2 dagar eller till och med 3 dagar, så är det så gott som alltid billigare än om du kräver att pengarna ska finnas på plats meddetsamma eller inom några timmar eller till och med minuter.

  • Att skicka pengar digitalt är billigare än att skicka pengar med cash pick-up.

4. Bonus: jämför med oss innan du skickar pengar

Det kanske enklaste tipset för att skicka pengar utomlands på ett så billigt (och snabbt) sätt som möjligt är helt enkelt att ta hjälp av vår tjänst för att hitta den billigaste sättet.

Även om du använder dig av t.ex. Worldremit sedan tidigare och är nöjd med tjänsten (kanske blev du rekommenderad av en vän?) så är det inte säkert att de är det billigaste alternativet för din nästa överföring.

Hur tar du då reda på om så är fallet?

Jo, du låter oss ge dig en hjälpande hand och jämför Worldremit mot andra konkurrenskraftiga alternativ så som Remitly, Wise, Transfergo eller CurrencyFair.

Du hittar det billigaste alternativet genom att jämföra marknadens aktörer här eller genom att gå via vår widget.