• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Vanliga frågor och svar om Wise

Vanliga frågor och svar om Wise

Är Wise tillgängligt i Sverige? Är Wise säkert och har de nöjda kunder? Det och mycket mer får du svar på här.

Vad undrar våra användare om Wise?

I denna guide har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna om Wise och svaret på dessa frågor.

Innan vi börjar: du har väl inte missat att Transferwise bytt namn till Wise? Vi har tidigare skrivit om Transferwise namnbyte, så där hittar du allt du behöver veta om det.

Utöver dessa frågor och svar så har vi även skrivit en mer heltäckande recension av Wise som du hittar här.

Med det sagt så kommer här några vanliga frågor och svar om Wise.

Är Wise tillgängligt i Sverige?

Ja, det är de.

Wise är tillgängligt i Sverige, vilket innebär att det såklart går att skicka pengar från Sverige till önskat land och valuta och ta emot pengar från andra valutor.

Inga konstigheter, helt enkelt.

Är Wise säkert?

Ja, absolut. I vår recension av Wise så har vi tidigare skrivit att det är lika säkert att ha sina pengar hos Wise som hos en bank.

Det finns dock en väsentlig skillnad.

Banker behöver skydda sina kunders pengar via exempelvis Financial Services Compensation Scheme (FSCS) och Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) i och med att de använder sina kundernas pengar för utlåning och investeringar, vilket innebär en ökad risk.

Wise är däremot inte en bank och i och med det så behöver de inte skydda sina kunders pengar i ett "financial protection scheme", vilket i Wise fall hade inneburit FSCS och FDIC.

Det var ju inget bra, tänker du? Hur skyddar då Wise mina pengar?

Du kan vara lugn.

För Wise (och andra money transfer providers), så heter lösningen istället safeguarding.

Safeguarding innebär att det finns ett lagstadgat krav på att Wise ska hålla sina kunders pengar separerade från sina egna pengar som de använder för att driva sin verksamhet. På så vis är dina pengar säkra ifall Wise skulle gå i konkurs eller få betalningsproblem. Dina pengar betalas tillbaka och används inte till att betala borgenärer vid en eventuell likvidering.

Alltså: Wise är precis lika säkert som en traditionell bank, men de använder safeguarding istället för ett "financial protection scheme".

Med ett Wise account (bankkonto) är Wise mer än bara ett sätt att skicka pengar på

Har Wise nöjda kunder?

Det tycker vi absolut att man kan påstå.

Wise har i skrivande stund över tio miljoner kunder, av vilka fler än 114 000 har skrivit ett omdöme på Trustpilot. För tillfället har Wise 4,7/5 i betyg och 86% av kunderna har gett dem högsta betyg (5 stjärnor), medan endast 7% av kunderna har gett dem antingen 1, 2 eller 3 stjärnor.

Faktum är att det är få konkurrenter som har så hög kundnöjdhet som Wise, åtminstone av deras Trustpilot-betyg att döma.

Vad tycker då vi på Transferhero om Wise?

Jo, vi gav Wise 9,4/10 i betyg när vi recenserade dem. I skrivande stund är det det högsta betyget som vi delat ut hittills.

Vilka alternativ finns till Wise?

Det finns flera alternativ till Wise, såklart.

Vilka alternativ är då värdiga att överväga vid sidan om Wise?

Några bra aktörer är TransferGo, CurrencyFair och Worldremit, men det beror i mångt och mycket på mellan vilka länder du ska skicka pengar.

Wise är billigast för vissa överföringar, TransferGo är billigare på andra.De olika aktörerna har dessutom olika täckning och det är inte möjligt att skicka pengar från och till alla länder med alla leverantörer.

Ett bra sätt att hitta rätt leverantör är att jämföra vad det kostar att t.ex. överföra 10 000 SEK till EUR, GBP eller varför inte INR (indisk rupie) med hjälp av vår jämförelsemotor som hittar det billigaste (och snabbaste) alternativet i real-tid. Testa själv och hitta det bästa alternativet för dig.‍